Hitta en seriös flyttfirma – praktisk guide

flyttgubbar

Speciellt ifall du ska flytta med en flyttfirma för första gången kan du ha flera frågor. Hur vet man om en flyttfirma är seriös?

En seriös flyttfirma har koll på dessa saker

Vi kommer i denna artikel att gå igenom saker man kan kolla på för att se om en flyttfirma är seriös eller inte. Man behöver nödvändigtvis inte kolla upp alla dessa faktorer innan man ska antila en flyttfirma, men det kan vara bra att känna till dessa så att man har dem i bakhuvudet. Då är det lättare att lägga märke till eventuella varningssignaler. Vi kör igång!

Yrkestrafiktillstånd

Först då man har skickat in en fordonsanmälan får ett fordon användas i yrkesmässig trafik. Man kan enkelt kolla upp ifall ett fordon är anmält hos Transportstyrelsen genom att ange företagets organisationsnummer här. Ifall fordonet inte är anmält har de alltså inte rätt att bedriva yrkesmässig trafik och då är det knappast fråga om en seriös flyttfirma.

Försäkringar

Har flyttfirman en försäkring som täcker eventuella olyckor? Denna information brukar inkluderas i samband med offerten, men det lönar sig att kolla med dem ifall det inte står utskrivet.

Kontaktinformation på hemsidan

Hittar du lätt kontaktinformation så som telefonnummer och e-post adress på företagets hemsida? Om svaret är ja är det ett positivt tecken och om svaret är nej är det lite oroväckande.

Organisationsnummer

Varje företag ska ha ett organisationsnummer, det är deras identitetsbeteckning. Detta nummer ska även finnas synligt på företagets hemsida. Du kan enkelt kolla upp företags organisationsnummer på Bolagsverkets hemsida.

Certifiering

Vad är en certifiering och vad kostar en certifiering? En certifiering är ett bevis på att man har fått ett visst förtroende gällande ett område. Det utfärdas oftast av ett certifieringsorgan. Beroende på vilken certifiering det gäller kostar de olika mycket. ISO (Internationella Standardiseringsorganisationen) certifieringar är välkända i och med att de är internationella. För att få en ISO certifiering ska företaget gå en utbildning och efter avklarad sådan måste de hålla en viss standard för att få ha kvar certifieringen. De vanligaste ISO certifieringar är ISO 9001 (kvalitetsledning), ISO 45001 (arbetsmiljöledning), ISO 27001 (informationssäkerhet) och ISO 14001 (miljöledning). Dessa ISO certifierings utbildningar kostar mellan 5800 kr – 13900 kr. Om en flyttfirma har en certifiering är det väldigt troligt att det är fråga om en seriös flyttfirma!

Branschorganisation

Hör flyttfirman till en branschorganisation? Sveriges äldsta branschorganisation för bohagstransportörer, Sveriges Möbeltransportörets Förbund, är en populär branschorganisation som flera flyttfirmor är med i. P deras hemsida kan du se vilka alla som är medlemmar. Du kan även kolla upp ifall flyttfirman är medlem i Svenska Flyttföretagareförbundet. Ett medlemskap hos dem är en verifiering på att företaget följer de lagar som finns inom branschen samt att man jobbar för miljö- och kvalitetsfrågor. Samma principer gäller också ifall företaget är medlem hos Sveriges Åkeriföretag

En seriös flyttfirma följer Bohag 2010

Bohag 2010 är ett avtal mellan branschorganisationerna och konsumentverket som fungerar som ett grundläggande regelverk mellan flyttfirmor och de personer som ska flytta. Avtalet behandlar bland annat skyldigheter för båda parter, tilläggsarbete, pris och betalning, avbeställning, dröjsmål, försäkringar och tvister. Om flyttfirman följer Bohag 2010 vet man att man kan lita på den. Hur vet man om en flyttfirma följer Bohag 2010 då? Det kan du ta reda på genom att fråga dem. Många brukar även ha den informationen skriven på hemsidan.

F-skatt

Det lönar sig att ta reda på ifall en flyttfirma är godkänd för F-skatt samt registrerad för moms och som arbetsgivare. Om företaget inte är det kan det vara att de utför svartjobb. Du kan läsa mer om detta samt hämta företagsinformation hos Skatteverket

flyttgubbar

Anmälningar hos konsumentverket

Du kan kolla upp ifall andra har anmält flyttfirman till Konsumentverket via deras hemsida. Dock kan du endast kolla upp anmälningar som har kommit till dem efter 1.1.2019. Ifall du vill kolla upp anmälningar innan det datumet måste du begära ut dem från Konsumentverkets registratur.

En bra och seriös flyttfirma har bra recensioner

Ett bra sätt att ta reda på hur flyttfirman har utfört flyttar för andra är att läsa flyttfirmans recensioner. Om du jämför offerter via Flyttjakt kan du även läsa de recensioner som dessa flyttfirmor har fått för tidigare uppdrag via oss.

Enbart priset är inte en indikator på att det är en seriös flyttfirma

Även om det förmånligaste priset kan locka mer än de övriga, behöver det inte alltid vara det bästa alternativet. Ifall en flyttfirma erbjuder ett pris som är betydligt förmånligare än de övriga lönar det sig att kolla extra noga på den offerten. Genom att jämföra olika flyttfirmor kan du få en överblick gällande vad en flytt i regel kostar och vad man kan förvänta sig. Man kan även googla runt för att se hur mycket en flyttfirma brukar kosta.

Ett varningstecken gällande betalningen är ifall flyttfirman endast tar emot betalningar i kontanter. En seriös flyttfirma tar emot kortbetalningar. Ett annat varningstecken är ifall de har en löpande prissättning utan maxtak, eftersom man då inte vet hur högt priset kan stiga. Har de en fast prissättning kan de veta på ett ungefär vad den slutliga summan kommer att bli. Dock ska man tänka på att det inte alltid är så lätt att uppskatta exakt vad det kommer att kosta i slutändan. Företaget har rätt att överskrida det uppskattade priset med 15%, men inte mer. Läs mer om att avtala om priset på tjänster på Konkurrens- och konsumentverket

Rutavdrag

Rutavdrag är en skattereduktion som ger privatpersoner möjligheten att få avdrag på upp till 50% på arbetskostnaderna. Det som räknas till arbetskostnaderna är alltså hjälp med packningen, bärhjälp, transport av varor och montering av varor. Det som man inte kan få avdrag på är material som till exempel bubbelplast och flyttkartonger samt resekostnader. En seriös flyttfirma erbjuder rutavdraget på sina tjänster, och kan även inkludera detta avdrag direkt i fakturan. Hos Skatteverket hittar du mer information om hur rutavdraget fungerar.

Kommunikation och konsultation

För att säkerställa att flytten kommer att ske smidigt är kommunikationen innan flytten väldigt viktig. Ifall den är bristfällig och flyttfirman ger dröjande samt otydliga svar ger det inte en professionell bild av dem.

Skriftligt avtal

Även om ett muntligt avtal väger lika starkt som ett skriftligt avtal, är det mycket svårare att bevisa vad som har avtalats muntligt. Se därför alltid till att ingå ett skriftligt avtal med flyttfirman. Om de inte vill göra ett skriftligt avtal är det nog värt att söka efter en annan flyttfirma. Ett tips är att utgå från Bohag 2010 avtalet då ni bygger upp avtalet. I avtalet ska det framgå flyttens omfattning, pris, betalningssätt, eventuella tilläggskostnader och vem som bär ansvaret ifall någonting går sönder under flyttens gång. Se till att ha detta gjort innan flytten!

Jämför flyttfirmor för att hitta en pålitlig flyttfirma

Genom att jämföra olika flyttfirmor kan du lättare lägga märke till varningstecken samt hitta en lämplig flyttfirma för just din flytt. 

Jämför din flytt via Flyttjakt!

Vi på Flyttjakt hoppas att du ska hitta en pålitlig flyttfirma och önskar dig ett stort lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips