Flytta utomlands – checklista
Då man flyttar utomlands är det mycket att tänka på. Även om man troligen mest är positivt inställd till sin utlandsflytt kan man även känna att det är skrämmande. Detta kan delvis bero på att man inte har stenkoll på allt som ska göras innan och under sin flytt utomlands. Därför har vi sammanställt denna “Flytta utomlands checklista” för att du ska känna dig mer trygg inför flytten. Nu kör vi igång!
Låt oss minska din stress och fokusera istället på att bekvämt flytta utomlands.
Flytta utomlands permanent eller temporärt
Beroende på om du flyttar permanent eller temporärt gäller olika regler gällande bland annat skatt, försäkringar och folkbokföringen.Om du planerar att flytta utomlands för ett år eller längre, ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Detta ska även göras ifall du förlänger din vistelse till över ett år fastän det var planerat att du skulle stanna där under ett år. Flyttanmälan bör göras före flytten eller högst en vecka efter att du flyttat utomlands för att flyttanmälan ska gälla från den dagen du flyttat.
Även om du har flyttat permanent till ett annat land kan du vara skyldig att betala skatt i Sverige. Detta är olika från fall till fall och är upp till Skatteverket att bestämma. En orsak till att betala svensk skatt även om man bor utomlands är att man har en svensk arbetsgivare. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om skatterätt och folkbokföring.
Beroende på vad ditt syfte med utlandsvistelsen är bedömer Försäkringskassan om du är försäkrad i Sverige eller om du måste ansöka om en ny försäkring i det nya landet.
Flytt inom EU och flytt till USA – vad ska man tänka på?
I Norden och i Schengen området räcker ett ID-kort som identitetsbevis. Ska du däremot flytta till USA behöver du ett pass som identitetsbevis. Det är bra att ta bild på ditt pass ifall du skulle tappa bort det. Kontrollera passets giltighetstid i god tid innan flytten. Det kan ta väldigt länge att få ett nytt pass och det kan kännas onödigt att beställa ett provisoriskt pass för 980 kronor. Kom ihåg att körkortet inte är ett giltigt identitetsbevis.
Som nordisk medborgare har du rätt att bo och arbeta i andra nordiska länder. Om du flyttar till exempel till Norge ska du folkbokföras efter att du har bott i landet i sex månader och i Finland gäller samma sak efter ett år. Kolla upp reglerna gällande de olika länderna på Nordiskt Samarbete. Inom EU får du bo upp till tre månader utan att registrera dig. Efter tre månaders vistelse måste du vara registrerad. Mer om detta kan du läsa på EU:s webbsida. Att flytta till USA är däremot lite mer komplicerat i och med att du måste fylla i många ansökningar och blanketter. Du behöver även ansöka om olika visum. Läs mer om detta på USA:s ambassad i Sverige.
Oberoende slutdestination kommer vår checklista vid flytt att vara till hjälp, läs den!
Har du koll på din flytt? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!
Är ett svenskt körkort giltigt utomlands?
Körkort som beviljats i Sverige är giltiga i samtliga länder inom EES om körkortet tillverkats efter 19.1.2013. Ifall du flyttar till ett land utanför EES så kan du behöva ett internationellt körkort. Du kan införskaffa ett internationellt körkort ifall du har ett svenskt körkort, mera information om vem du ska kontakta för ett internationellt körkort hittar du via Transportstyrelsens hemsidor.
Hur ska jag packa för flytt utomlands?
Det som skiljer en flytt utomlands från att flytta inom landet är att det inte ibland är möjligt att packa allt själv. Detta beror på att det kan finnas vissa formaliteter för att korsa gränsen som kräver att en flyttfirma tar hand om packningen och transporten av lasten.
Speciellt vid sjö-och flygtransport rekommenderas att en flyttfirma tar hand om packningen. Förutom att flyttfirman packar med erfarenhet blir försäkringsfrågor tydligare då flyttfirman tar ansvaret för packandet.
Om du flyttar utan flyttfirma kan det vara betydligt lättare att flytta till en färdigt möblerad bostad. Tänk även på att gå igenom allt du har och rensa bort de sakerna du inte längre behöver. Det du vill spara men inte kan flytta utomlands kan du lagra i förråd. En del flyttfirmor erbjuder långtidsförvaring där ägodelarna du lämnar kvar i Sverige förvaras tryggt tills du flyttar hem igen.
Läs: Tips för att packa – 5 allmänna frågeställningar
Kan mitt husdjur flytta med mig utomlands?
Om du flyttar med ett husdjur till ett EU-land behöver husdjuret ha ett pass. Detta pass fås från en veterinär. Passet redogör för bland annat vaccin och information om ägaren. Djuret behöver även vara märkt med mikrochip. Om ni flyttar utanför EU kan reglerna för att ta in husdjur i landet vara olika. Kolla därför upp kraven med veterinärmyndigheten innan ni flyttar.
Vad får man inte packa ned i flyttlasset utomlands?
Då det gäller import och export av olika varor skiljer sig reglerna mellan destinationerna. Till exempel har Australien en noggrann gränskontroll för att skydda sitt lands ekosystem. Detta lönar det sig att kolla upp så att du inte har olagliga saker med i flyttlasset. Närmare information om möjliga restriktioner hittar du från destination landets ambassad eller myndigheter.
Vanligtvis finns det importrestriktioner för följande saker:
- Mediciner
- Alkohol och tobaksprodukter
- Husdjur
- Växter och djurprodukter
- Skjutvapen och ammunition
- Vissa livsmedel
Flyttfirmor kan hjälpa till med tillståndsfrågor när det gäller specialvaror vid flytt utomlands. Informera bara flyttfirman i god tid om eventuella husdjur som ni vill ha med på flytten.
När man flyttar till ett land utanför EU måste man anmäla sina flyttsaker till export. Detta gör man via en exportdeklaration. Du kan antingen göra det själv vid ett tullkontor eller be din flyttfirma att ta hand om det.
Förlorar jag mitt uppehållstillstånd i Sverige då jag flyttar utomlands?
Något som man kanske inte tänker på när man flyttar utomlands är att man kan bli av med sitt uppehållstillstånd ifall man befinner sig en längre tid utomlands oavbrutet. Vanligtvis är gränsen två år och efter det återkallas ens uppehållstillstånd i Sverige. Läs mera om uppehållstillstånd via Migrationsverket.
Flytta utomlands med flyttfirma
Oavsett hur långt du flyttar lönar det sig att jämföra flyttfirmors offerter för att hitta en som passar dina behov och din budget. Vi rekommenderar också att läsa flyttfirmornas recensioner eftersom de kan ge en bättre helhetsbild än offerten. Dessa båda saker kan du enkelt och kostnadsfritt göra via Flyttjakt!
- Lämna en offertförfrågan.
- Jämför offerterna du får och läs flyttfirmornas recensioner.
- Välj den flyttfirma som passar dig bäst! Om du inte fick en lämplig offert, kan du helt enkelt stänga din offertförfrågan.