Flytta till Norge – Saker du behöver tänka på

Norge är ett av de populäraste länderna att flytta till från Sverige. Det är nära Sverige, erbjuder en vacker natur, språkbarriären är låg och arbetsmarknaden lockande. Ska du flytta till Norge eller funderar du på att göra det? Vi går igenom praktiska saker såsom att flytta utomlands med flyttfirma, vad som gäller om du ska bo kortare än 6 månader i Norge samt hur du kan hitta jobb där.
5 snabba fakta om Norge!
- Huvudstad: Oslo
- 5 största städerna: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim och Fredrikstad
- Officiellt språk: Norska
- Valuta: Norsk krona (NOK)
- Invånarantal: Drygt 5,5 miljoner (2024)
Flytta till Norge fördelar:
Här är några av fördelarna med att flytta till Norge!
Ekonomiska fördelar: Hög levnadsstandard, bra löner och arbetsvillkor samt låga arbetslöshetsnivåer.
Sociala fördelar: Omfattande och bra välfärdssystem samt bra utbildning på olika nivåer.
Naturen: Norge är känt för sin enastående natur med fjordar, fjäll och vildmark.
Säkert land: Kriminaliteten är låg och det anses vara ett mycket säkert land att leva i.
Flytta till Norge från Sverige – anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan
Innan du flyttar är det väldigt viktigt att du anmäler din flytt från Sverige till Skatteverket, ifall du flyttar utomlands i över ett år. Efter anmälningen registrerar Skatteverket din utlandsadress som skickas vidare till andra myndigheter, landsting och SPAR (Statens personadressregister). Kom ihåg att ifall du ska flytta till Norge med barn, måste du även anmäla deras flytt. Man registreras som utflyttad från och med den dagen flytten sker, förutsatt att anmälan är gjord. Du kan läsa mer och göra flyttanmälan hos Skatteverket.
Förutom flyttanmälan till Skatteverket, måste du även anmäla flytten till Försäkringskassan. Anmälan görs för att ta reda på hur flytten påverkar din försäkring i Sverige. Bland annat rätten till vård, försäkring och ersättning beror på vart du flyttar och hur jobbsituationen ser ut. Anmälan är viktig att göra för att du ska få rätt ersättning och själva flytten kan påverka rätten om fortsatt ersättning. Du kan läsa mera om ämnet på Försäkringskassan.
Behöver jag arbets- och uppehållstillstånd när jag ska flytta till Norge?
Eftersom Norge inte är med i EU, kan det vara en aning utmanande för andra EU-länders medlemmar att bosätta sig i Norge. Eftersom vi i Norden har ett speciellt avtal kan du som svensk medborgare bo, arbeta och studera i ett annat nordiskt land. Med andra ord behöver du som svensk medborgare inte söka om arbets- eller uppehållstillstånd.
Folkbokför dig om din vistelse är längre än 6 månader
Som nordisk medborgare kan du vara i Norge upp till 6 månader utan att folkbokföra dig. Ifall du tänker bo i Norge längre än 6 månader, måste du anmäla din flytt till Norge enligt följande steg:
- Flytten anmäler du genom att besöka ett av Skatteetatens kontor (folkbokföringsmyndigheten) med tidsbokning.
- Där skall du fylla i en blankett (flyttemelding), som även går att printa ut i förväg. Ifall du flyttar med familjen måste hela familjen vara med på besöket. Kolla i förväg upp vilka dokument ni behöver ha med er.
- Du måste ha ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort. Som nordisk medborgare kan du även identifiera dig med körkort samt en utskrift från folkbokföringen i Sverige. Då måste utskriften vara stämplad, signerad och högst 3 månader gammal.
- Därefter går Skattekontoret igenom ansökan för att överväga ifall du ska bli registrerad som bosatt i Norge.
När du folkbokförs i Norge får du ett norskt födelsenummer (födelsedatum + personnummer). På grund av det nordiska folkbokföringsavtalet som ingåtts mellan Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island, får du endast vara folkbokförd i ett nordiskt land åt gången. Men andra ord avregistreras du automatiskt från Sverige när du folkbokför dig i Norge. Folkbokföringsmyndigheten får i Sverige automatiskt ett meddelande från den norska folkbokföringsmyndigheten när du har registrerats som bosatt i Norge. Ditt svenska medborgarskap eller personnummer påverkas inte.
Du kan läsa mera om ämnet och flyttanmälan hos Skatteetaten.
Jobbigt att planera flytten? Vår flyttplanerare hjälper dig!
Bo i Norge kortare än 6 månader – vad gäller då?
Nordiska medborgare som vistas kortare än 6 månader i Norge behöver i regel inte anmäla sin flytt eller folkbokföras. Detta betyder att man inte heller uppfyller kraven för att få ett födelsenummer. Istället kan man få ett så kallat d-nummer, vilket är ett tillfälligt identifikationsnummer. D-nummer kan du få bland annat om du ska jobba och är skattskyldig eller ska öppna bankkonto i Norge. Det finns flera olika privata och offentliga verksamheter som kan beställa d-nummer åt dig.
Det är företaget som beställer identifikationsnumret som avgör ifall du ska id-kontrolleras. Ifall företaget kräver id-kontroll, måste du intyga din identitet på ett skattekontor.
Om du efter 6 månader fortsätter att vistas i Norge ska du anmäla det till skattekontoret. Därefter får du ett norskt födelsenummer ifall skattekontoret kommer fram till att du ska vara folkbokförd i Norge. Ifall du fått ett födelsenummer men tidigare haft ett d-nummer, ska du därefter endast använda födelsenumret.
Vad är MinID och BankID?
MinID är en personlig inloggning och sätt att identifiera dig elektroniskt till offentliga tjänster i Norge. Med det kan du bland annat få tillgång till olika tjänster hos NAV (Arbets- och välfärdsmyndigheten), söka till högre utbildning, ansöka om lån eller stipendium hos Lånekassan och lämna in självdeklarationen elektroniskt. Du behöver ett norskt födelsenummer eller d-nummer för att få ett eget MinID. BankID är ett personligt och elektroniskt id som ger tillgång till offentliga tjänster på den högsta säkerhetsnivå. Kontakta din bank för att få BankID.
Ska jag betala skatt i Norge?
Grundregeln är att du betalar skatt i det land där du jobbar, men du ska inte betala skatt till två länder för samma inkomst. Om du är folkbokförd i Norge kan arbetsgivaren hämta ditt skattekort elektroniskt från Skatteetaten. Ifall du inte är folkbokförd i Norge eller har ett norskt personnummer kan du kontakta ditt närmaste skattekontor för att ansöka om skattekort. Du kan läsa mer om beskattning och skattekort på Skatteetaten och på Nordisk eTax. Besök även Nordisk eTax om du vill veta mer om hur det fungerar med skatten om man väljer att bo i Norge men jobba i Sverige eller vice versa.
Har jag rätt till socialförsäkringsförmåner i Norge?
I regel är du socialförsäkrad i det land som du arbetar i. Socialförsäkringsförmåner har betydelse för bland annat pension, sjukpenning, familjeförmåner och arbetslöshetsersättning. Ifall du inte har ett jobb är du oftast socialförsäkrad i landet du bor i. Men det kan variera och därför rekommenderar vi att du kontaktar myndigheterna i det land du bor, arbetar eller studerar i. I Norge är det NAV som ansvarar för norska sociala förmåner.
Om du är bosatt och folkbokförd i Norge, har du rätt till en husläkare oavsett om du jobbar eller inte. Du blir tilldelad en husläkare då när du blir folkbokförd och får ett personnummer. Om du blir sjuk eller skadad ska du i första hand uppsöka din läkare.
Är mitt svenska körkort giltigt och får jag köra min svenskregistrerade bil?
Ja, ifall du har ett svenskt körkort så gäller även det i Norge, så länge själva körkortet är i kraft. Du får även köra din svenskregistrerade bil utan att registrera eller importera den, ifall du vistas i Norge under ett år. Tiden kan förlängas till två år men det kräver en skild ansökan om dispens hos Skatteetaten. Kom ihåg att alltid ha ditt arbetskontrakt med dig i bilen, det kan behövas ifall du skulle stoppas av polisen för kontroll.
Bo i Norge – var hittar jag bostad?
För att kunna komma till rätta och starta din vardag i Norge, behöver du givetvis en bostad. Rekommendationen är att börja söka efter bostad senast 1 månad innan flytten då det kan ta tid att hitta en lämplig, beroende på område och typ av bostad. Lediga bostäder att köpa hittar du på Finn.no, de har även hyresbostäder och likaså Hybel.no.
Jobba i Norge som svensk
Många svenskar väljer att flytta till Norge på grund av högre löner och goda arbetsvillkor. Eftersom du som nordisk medborgare får arbeta i de andra nordiska länderna, är Norge inget dåligt alternativ då lönerna kan vara upp till 50% högre än i Sverige. Du behöver ett norskt personnummer eller d-nummer för att få arbeta i Norge. De flesta lediga jobb är oftast omkring de större städerna, såsom Oslo, Trondheim och Bergen, men självklart finns det arbetsmöjligheter i andra mindre städer och orter också.
Precis som i Sverige finns de flesta lediga jobb på nätet, NAV är bland annat en av Norges största portaler för lediga jobb. Nordjobb och Nordiskjob är även populära jobbsajter. Ifall du är intresserad av något specifikt företag, kan du även kontakta dem direkt till exempel via deras hemsida eller genom en öppen ansökan. Det finns många jobb i Norge för svenskar i och med att språkbarriären inte är så hög. De flesta svenskar förstår norska och tvärtom. Svensk personal är uppskattad på många norska arbetsplatser.
Jobba i Norge med gratis boende
Att jobba i Norge och bo gratis är faktiskt inte helt ovanligt. Speciellt inom vissa branscher händer det att arbetsgivaren erbjuder gratis boende till arbetstagarna. Bland annat förekommer det här inom vård och omsorg, säsongsarbete och fiskeindustrin.
Flytta till Norge som pensionär
Om du flyttar till Norge som pensionär från ett nordiskt land lönar det sig att ta kontakt med Pensionsmyndigheten för att få reda på hur din pension påverkas av flytten till grannlandet. Nordiskt samarbete guidar dig igenom det norska pensionssystemets tre nivåer. Det är viktigt att ha koll på vilken nivå du själv hör till.
Hitta en flyttfirma som hjälper dig att transportera ditt flyttlass till Norge
Hur mycket kostar det att flytta till Norge? Använd dig av vår flytträknare för att få ett ungefärligt pris på flyttfirma till Norge. Vill du ha ett exakt pris rekommenderar vi att lämna en offertförfrågan. Så här enkelt går det till:
1. Lämna en offertförfrågan
2. Jämför offerterna du får och läs recensioner om flyttfirmorna
3. Välj en flyttfirma och förbered dig inför flytten!
Genom att anlita en flyttfirma får du ett mindre stressmoment och kan fokusera på andra viktiga saker med din flytt. Det ska vara lätt att flytta, också till Norge! Flyttjakt hjälper dig.
Läs vår flytt-checklista för att ha koll på allt gällande flytten!
En checklista för dig som ska flytta till Norge:
- Anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan i Sverige
- Du behöver inte arbets- och uppehållstillstånd som nordisk medborgare
- Anmäl din flytt och folkbokför dig om din vistelse är längre än 6 mån
- Ingen flyttanmälan eller folkbokföring behövs om vistelsen är kortare än 6 mån
- Använd födelsenumret även om du tidigare haft ett d-nummer
- Sök bostad och arbete i god tid
- I regel är du skattskyldig i det land du jobbar i
- Utgångspunkten är att du är socialförsäkrad i det land du arbetar i
- Svenskt körkort är giltigt i Norge och du får köra din svenskregistrerade bil utan att registrera eller importera den om du arbetar i Norge under ett år
- Kontakta Pensionsmyndigheten om du flyttar som pensionär
- Anlita flytthjälp och jämför flyttfirmor på Flyttjakt.nu
Behöver du mer flyttips? Läs våra omfattande flyttguider!
Vi önskar dej lycka till med flytten!