Flytta till Danmark – dessa saker ska du ha koll på!
Om du ska flytta till Danmark från Sverige är det några fler saker du behöver ha koll på än om du skulle flytta inom Sverige. Många svenskar väljer att bosätta sig i Danmark på grund av jobb eller studier. Vi kommer att gå igenom allt du behöver veta då du flyttar till Danmark som svensk – allt från att flytta utomlands med flyttfirma till vilka tillstånd du behöver och var du hittar boende!
Jag ska flytta till Danmark, behöver jag arbets- och uppehållstillstånd?
Du får fritt resa till Danmark för boende, arbete och studier som medborgare i ett annat nordiskt land. Du behöver alltså varken ha arbets- eller uppehållstillstånd.
Folkbokföring i Danmark
Om du flyttar från ett nordiskt land, EU-land, ESS-land eller Schweiz har du rätt att folkbokföra dig i Danmark om du ska stanna i längre än tre månader. Stannar du i mer än sex månader krävs det att du folkbokförs. Om du flyttar från Sverige till Danmark kommer du automatiskt att avregistreras från den svenska folkbokföringen eftersom man endast kan vara folkbokförd i ett nordiskt land.
Du kan bli folkbokförd i det danska personregistret CPR (Det Centrale Personregister), där du även får ett danskt personnummer. Anmäl din flytt till din nya hemkommun senast fem dagar efter flytten.
Beroende på till vilken kommun du flyttar finns det olika sätt hur du kan anmäla din flytt. Ifall du flyttar till vissa kommuner på huvudstadsområdet eller Själland, kan du anmäla din flytt på nätet. Ifall du flyttar till en annan dansk kommun från utlandet, måste du personligen anmäla din flytt på ett medborgarsservicecenter (Borgerservicecenter) i den kommun du flyttat till. Kom ihåg att ta med legitimation, antingen pass eller identitetskort. Du måste även ange din adress och vid behov ta med dig annan dokumentation, beroende varifrån du flyttar.
Kontakta Skattestyrelsen om du ska bo i Danmark
Efter att ha folkbokfört dig ska du kontakta Skattestyrelsen som upprättar ett skattekort åt dej, eftersom du är skattskyldig ifall du arbetar eller bor i Danmark. Du måste i förväg ha en uppfattning om hur mycket du kommer tjäna och andra inkomster eller avdrag. Kom ihåg att du inte ska betala skatt till två länder för samma inkomst.
Vad är NemID & MitID?
NemID är den danska e-legitimationen som blev ersatt av MitID under åren 2021–2022. MitID fungerar som ett elektroniskt id och kan jämföras med det svenska Bankid:t. Med hjälp av det kan du logga in på digitala självbetjäningstjänster i Danmark, till exempel din internetbank eller när du köper något på nätet. MitID kan du beställa på borger.dk, genom att personligen kontakta Borgerservice i din kommun eller via din bank. Du kan läsa mera om MitID här.
Hur får jag tillgång till vårdtjänster och hälsokort?
Du är sjukförsäkrad om du bor eller arbetar i Danmark. Som folkbokförd i Danmark får du ett hälsokort (sunhedskort) som visar att du har rätt till vårdtjänster i Danmark. Kortet postas till din danska adress efter att du folkbokfört dig. Detta kort är bevis på att du har tillgång till all hälso- och sjukvård i Danmark. Hälsokortet ska visas upp varje gång du är i kontakt med hälso- och sjukvården.
Jobbigt att planera flytten? Vår flyttplanerare hjälper dig!
Är jag socialförsäkrad om jag flyttar till Danmark?
I regel omfattas du av socialförsäkringslagstiftningen i det land du arbetar eller bor i. Att vara socialförsäkrad i ett land innebär att du har rätt till olika förmåner och bidrag såsom föräldrapenning, sjukpenning och andra ersättningar. Det finns dock många special situationer och fall, därför rekommenderar vi att du kontaktar myndigheterna i det land du bor, arbetar eller studerar i.
Flytta gods och husdjur till Danmark
När du flyttar från ett EU-land till Danmark får du fritt ta med dig ditt flyttgods. Det finns dock särskilda regler när det kommer till bland annat vin, sprit och cigaretter. Du kan läsa mer om det på Skat.dk.
Om du flyttar med katt, hund eller annat husdjur finns det speciella regler att följa. Till exempel skall husdjuret vara identitetsmärkt med mikrochip och ha EU:s djurpass utfärdat att veterinär. Om du reser med hund, måste du ha en hundansvarsförsäkring. I Danmark är veterinär- och livsmedelsmyndigheten Fødevarestyrelsen. På deras sida kan du bekanta dig närmare med information och regler.
Tar du med dig bil till Danmark? Följ dessa 5 steg!
Till Danmark kommer du smidigt över med bil från Sverige till exempel via Öresundsbron. Om du vill använda din bil i Danmark medan du bor där, måste du registrera den i Danmark och betala en registreringsavgift för att få en dansk registreringsskylt. Efter att du flyttar har du 30 dagar på dig att registrera fordonet. Följ dessa 5 steg:
- Meddela Motorstyrelsen
- Besiktiga din bil
- Be om en värdering av Motorregistret eller privat aktör
- Betala registreringsavgift
- Få bilen registrerad i Motorregistret och köp en ny registreringsskylt.
Ifall du har ett körkort som är utfärdat i ett EU-land, EES-land eller på Färöarna, kan du använda det i Danmark. Du kan även om du vill byta ut ditt svenska körkort till ett danskt EU-körkort.
Hitta bostad innan du flyttar till Danmark
Vi rekommenderar att du börjar söka bostad i god tid innan din flytt, i och med att det kan ta en stund innan du hittar någon som passar dig och dina behov. Speciellt ifall du ska flytta till Köpenhamn eller någon annan populär ort. Ifall du tänker hyra en bostad finns det både privata och allmänna hyresbostäder. De allmänna hyresbostäderna kan vara svåra att få tag på som nyinflyttad i Danmark, i och med att man oftast måste stå i kö för att få dem. Därför kan du få snabbare tag på en privat hyresbostad. Efter att du varit bosatt i Danmark i sammanlagt fem år, kan du köpa en bostad utan att ansöka om tillstånd hos Civilstyrelsen, men det finns vissa undantag.
Vilka försäkringar måste jag ha?
I Danmark är vissa försäkringar obligatoriska att ha. Dessa är en ansvarsförsäkring om du äger ett registrerat fordon, hundförsäkring om du äger hund och brandförsäkring ifall du har lån på din bostad. Vi rekommenderar även att åtminstone ha en hemförsäkring. Du kan hitta mera information om olika försäkringar på Forsikringsguiden.
Flytta till Danmark som svensk – kom ihåg flyttanmälan!
Innan du flyttar är det väldigt viktigt att du anmäler din flytt från Sverige till Skatteverket, ifall du flyttar utomlands i över ett år. Efter anmälningen registrerar Skatteverket din utlandsadress som skickas vidare till andra myndigheter, landsting och SPAR (Statens personadressregister). Kom ihåg att ifall du flyttar utomlands med barn, måste du även anmäla deras flytt. Man registreras som utflyttad från och med den dagen flytten sker, förutsatt att anmälan är gjord. Du kan läsa mer och göra flyttanmälan på Skatteverkets sidor.
Förutom flyttanmälan till Skatteverket, måste du även anmäla flytten till Försäkringskassan. Anmälan görs för att ta reda på hur flytten påverkar din försäkring i Sverige. Bland annat rätten till vård, försäkring och ersättning beror på vart du flyttar och hur jobbsituationen ser ut. Anmälan är viktig att göra för att du ska få rätt ersättning och själva flytten kan påverka rätten om fortsatt ersättning. På Försäkringskassans sidor får du mera information.
Flytta till Danmark som pensionär
Om du flyttar till Danmark som pensionär funderar du säkert på hur det blir med din pension. Om du flyttar från Sverige eller ett annat nordiskt land ska du kontakta pensionsmyndigheten för att ta reda på vad som gäller för din del och vad reglerna är för dig. Det finns olika typer av pensioner i Danmark. Läs mer om dem samt de danska pensionssystemet hos Nordiskt Samarbete.
Underlätta flytten genom att anlita flytthjälp till Danmark!
Eftersom det kommer att vara mycket att hålla koll på vid flytten, kan du underlätta den och få ett mindre stressmoment genom att anlita en flyttfirma. I och med att flyttfirmor skiljer sig i priser och tjänsterna de erbjuder, lönar det sig att jämföra olika flyttfirmor. Du kan enkelt göra detta genom att lämna en offertförfrågan på Flyttjakt.nu.
- Lämna en offertförfrågan >>
- Jämför offerterna du får och läs recensioner om flyttfirmor
- Ifall du hittar en passlig flyttfirma, kan du enkelt välja den via nättjänsten
Testa Flyttjakt.nu genom att lämna en offertförrågan !
Sammanfattande checklista för dig som ska flytta till Danmark
- Arbets- eller uppehållstillstånd behövs inte om du är nordisk medborgare.
- Folkbokföring är en möjlighet ifall din vistelse är 3-6 månader. Det är ett måste om din vistelse är över 6 månader.
- När du folkbokför dig får du ett danskt personnummer.
- Anmäl din flytt till din hemkommun senast efter 5 dagar.
- Kontakta Skattestyrelsen, de upprättar ett skattekort åt dej.
- Beställ MitID, det fungerar som din elektroniska identitet.
- Du är sjukförsäkrad om du arbetar eller bor i Danmark. Du får även ett “sundhetskort”.
- Socialförsäkringen gäller i regel i det land du bor eller arbetar i.
- Registrera din bil 30 dagar efter din flytt och fixa dansk registreringsskylt
- Ordna de nödvändiga försäkringarna, vissa är obligatoriska i Danmark.
- Glöm inte bort att meddela din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan i Sverige.
- Kolla upp vad som gäller angående din pension om du flyttar som pensionär.
- Jämför flyttfirmor och anlita flytthjälp via Flyttjakt.nu
Med hjälp av denna checklista hoppas vi att du får en lyckad flytt till Danmark! Läs även våra andra flyttguider samt vår checklista vid flytt för att förbereda dig inför flytten.
Lämna en offertförfrågan och jämför flyttfirmor!