Flytta till hus – checklista med allt att tänka på
Att flytta till hus är en helt annan femma än att flytta till en lägenhet. Ett hus kräver att man tar ett större ansvar än om man bor i en lägenhet. Vad ska man tänka på vid flytt till hus? Vi kommer att behandla fem saker som inte gäller vid en flytt till ett höghus eller radhus, utan specifikt för egnahemshus. Följande saker kommer vi att ta upp i denna guide:
- Anmälning av ägarbyte
- Uppvärmning och ventilation
- Villaförsäkring och säkerhetsåtgärder
- Underhåll av huset och gården
- Radonmätning
- Att jämföra flyttfirmor
Anmäl ägarbyte då du ska flytta till hus
Då du köper ett hus måste du anmäla om ägarbyte för sophämtning, vatten och avlopp. Detta kan du sköta via kommunens hemsida. Då man anmäler ägarbyte ingår man ett nytt abonnemang kopplat till sitt hus. Gällande sopsorteringen får du önska hur ofta du vill ha sophämtning och du betalar en så kallad avfallstaxa för mängden sopor du slänger. Avfallstaxan kan skilja sig beroende på kommunen du bor i, så se till att kolla upp vad som gäller för dig. I samband med att du beställer abonnemang för avfallshantering så kan det finnas möjlighet att bestämma storleken på sopkärl. Kolla också upp var din närmaste återvinningsstation ligger, vart du kan kostnadsfritt föra avfall som går att återvinna.
Ett varmt hem är trevligt
De flesta villor värms upp med hjälp av el och då räcker det att ha ett elavtal för att hålla huset varmt. Däremot om ditt hem värms upp med hjälp av olja eller fjärrvärme så måste du ingå ett avtal för olja eller fjärrvärme.
Ifall ditt hem är redan är anslutet till fjärrvärme är det en bra idé att nämna om överföringen av fjärrvärmeavtalet i kontraktet vid köpet av fastigheten. Alternativt behöver du en överföringshandling för att överföra det befintliga avtalet från den tidigare ägaren till dig.
I samband med fastighetsköpet kan du också fundera på att göra en kontroll av fjärrvärmeutrustningen. Det förbättrar tillförlitligheten och säkerheten att ditt hem blir uppvärmt.
Ny hemförsäkring och ökad säkerhet då du ska flytta till hus
Hemförsäkringen fungerar som ett fristående skyddsnät för oväntade kostnader och skyddar personerna samt föremålen i hemmet. Förutom den vanliga hemförsäkringen är det även väldigt bra att teckna en villaförsäkring då du flyttar till hus. En villaförsäkring täcker kostnader som kan orsakas av exempelvis bränder, inbrott, översvämningar eller vattenskador. I vissa fall kan hemförsäkringen ingå i villaförsäkringen, men eftersom detta inte är fallet alla gånger lönar det sig att jämföra olika alternativ. Kolla även upp vad din hemförsäkring täcker i samband med flytten. Man ska även räkna med att hemförsäkringen kommer att vara högre än för ens lägenhet eftersom huset högst antagligen är större.
Se även: Att jämföra hemförsäkringar – vad ersätter din hemförsäkring vid flytt?
Säkerheten är viktig i en villa, både gällande personlig säkerhet samt skydd för egendomen. Många som bor i villa väljer att installera ett larmsystem som säkerhetsåtgärd. En del larmsystem kan även informera dig om eventuella vattenläckage i huset.
Har du koll på din flytt? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!
Att tänka på gällande underhåll när du flyttar till villa
Ett hus kräver regelbundet underhåll, både på insidan och utsidan för att det ska hållas i bra skick. Har man inte bott i ett hus förut kanske man inte kommer på vad allt som behöver skötas om. Många husägare menar att underhåll av ett hus är ett projekt som aldrig tar slut. På utsidan är det tak, väggar, fasad, gård och väg som ska skötas om.
I många fall sköter kommunen om vägen till huset, men inte alltid. Om inte din väg täcks av kommunens vinterunderhåll måste du skaffa dig ett eget avtal. Om det finns någon i grannskapet som plogar vägen på vintern kan du fråga om de kan ploga din väg mot en ersättning.
På sommaren är det gräsmattan man främst måste sköta om och hålla i styr. Har du en liten gräsmatta går det utmärkt med en gräsklippare som man knuffar. Har du en väldigt stor gräsmatta kan det vara värt att investera i en åkgräsklippare eller robotgräsklippare.
Med tanke på allt underhåll både inne och ute är det senast nu dags att införskaffa en bra verktygslåda! Den kommer garanterat att behövas under och efter flytten.
Viktigt att mäta radonhalten när du ska flytta till hus
En sak man inte behöver bekymra sig över då man bor i lägenhet är radonhalten i byggnaden. Många tänker kanske inte ens på att man behöver mäta radonhalten i huset. Vad är radon och varför behöver man ha koll på dess halt? Radon är en gas som kan orsaka hälsoproblem, speciellt lungcancer, om man utsätts för högre halter av det under en längre period. Eftersom gasen är osynlig kan man endast ha koll på halten genom att mäta den. Vid husköp genomför man ofta en radonmätning i samband med besiktningen. Om halterna är för höga kan man genomföra en radonsanering. Eftersom radonhalten varierar beroende på geografisk plats och byggnadens konstruktion, rekommenderas det att alla bostäder mäts för radonhalter, oavsett om de är nybyggda eller gamla.
Jämför flyttfirmor inför flytten
Vilken flytt som helst kan vara omfattande, men speciellt en flytt till hus innebär mycket planering och förberedelse. För att komma ihåg allt inför, under och efter flytten kan du ta hjälp av vår checklista vid flytt. För att undvika ett stressmoment är det skönt att boka en flyttfirma som hjälper dig att flytta smidigt och tryggt till ditt nya hem. Vad kostar det att anlita en flyttfirma? Använd dig av vår flytträknare för att på två minuter få ett ungefärligt pris på din flytt. Vill du ha ett exakt pris? Följ då följande steg:
- Lämna en offertförfrågan via Flyttjakt
- Jämför offerterna som skickas till din e-post (våra användare får i genomsnitt 6 offerter)
- Läs även flyttfirmornas kundomdömen
- Välj den flyttfirma som passar dig bäst
Du binder dig inte till något genom att lämna en offertförfrågan, så varför inte prova?
Trevlig flytt till det nya huset!